Terug naar Glen Affric!

Klikken op de foto's geeft toegang tot het volledige album met 330 foto's


Na de lenteuitstap was de zomer de gelegenheid dit gebied nogmaals te bezoeken!

30-31 juli 2006

attadale
Ook ditmaal ging de trip via Newcastle: met SN kan men hier vrij goedkoop naar toe vliegen, en indien men lang genoeg op voorhand bestelt is de treinreis met GNER naar het noorden ook zeer betaalbaar. Voor slechts £21 kon ik via Edinburgh en Inverness naar het kleine stationnetje van Attadale op de lijn naar Kyle. Van daaruit de natuur in, via Strathan (nog kleiner dan het Strathan aan Loch Arkaig, maar met twee bewoonde huizen) omhoog tot Loch an Iasiach, een zeer mooi meertje om te kamperen, maar vanaf de eerste avond reeds een goede regenvlaag!
lochaniasaich

01 augustus 2006

midges
De volgende morgen het einde van de regen afgewacht, en onze kleine insectenvrienden zijn massaal op het appel! Dit is Schotland in de zomer! Via Glen Ling terug afdalen naar Killilan, een zeer mooi onderhouden gehuchtje mèt rode telefooncel, en verder door Glen Elchaig. Kamperen aan de voet van het pad dat naar de Falls of Glomach gaat. Een goed windje 's avonds, dus geen insecten!
elchaig

02 augustus 2006

glomach
De klim naar de Falls of Glomach is over een steil en moeilijk pad, maar het zicht op de watervallen is indrukwekkend. Boven aangekomen, verder in zuidwestelijke richting via de befaamde Bealach na Sroine, de Pas van de Neus! Afdalen door het Dorusduain woud. Oorspronkelijk objectief was van hier nog naar Glen Affric te gaan, maar het is inmiddels al ruim na de middag, zodat ik mij richt naar de (zeer luxueuze) camping te Morvich. 's Avonds kan er nog een uitstapje bij naar de pub in het Kintail lodge hotel!
nose

03 augustus 2006

glenlichd

Oostwaarts vertrokken via het ons zeer bekende Morvich outdoorcentre door Glen Lichd, en verder tot de omstreken van Camban bothy. De beste kampeerplaats in de buurt is de sheepfold enkele honderden meters verder: mooie droge ondergrond. Een prachtige plaats in een prachtige omgeving! De insecten zijn echter verschrikkelijk, de meeste tijd wordt binnen achter het vliegenraam doorgebracht.

camban

04 augustus 2006

alltbeithe
Van hier is het nog slechts een korte wandeling naar Alltbeithe. Er is een nieuwe uitbater, een jonge Australische, de vorige gast is wellicht verjaagd met de komst van de insecten! Na de middag ga ik eens kijken naar het terrein waar de werken werden verricht, en de boompjes zijn mooi aan het groeien! In de jeugdherberg komen er verscheidene gasten, onder wie ook Belgen en Nederlanders.

willow

05 augustus 2006

gniomhaidh
Terug westwaarts door Glen Gniomhaidh richting Glen Gaorsac. Moeilijke passage door deze zeer drassige vallei. Kamperen aan de oever van Loch Gaorsac: een mooie maar uiterst eenzame plaats. Weinig mensen passeren hier, het is wel de kortste weg van Glen Affric naar de Falls of Glomach, maar er is geen echt pad en het terrein is zeer vochtig. Het begint te regenen bij aankomst in de late namiddag en het zal niet ophouden tot de volgende morgen. Geen insecten, maar toch binnen blijven. Warm en droog: in de Nammatj zit men goed beschermd, dit was zeker een verantwoorde investering!
gaorsac

06 augustus 2006

sgairne
Terug naar de bewoonde wereld vandaag, wat betekent dat we de hoge pas Bealach na Sgairne overmoeten! Er is een zeer goed pad vanuit Glen Gaorsac, dat evenwel niet op de kaart staat! Eens boven, genieten van het uitzicht (geen munro's, die zitten al in de mist), en dan de lange afdaling richting Morvich, en verder tot de camping te Shiel Bridge. Deze is veel eenvoudiger (en goedkoper) dan die te Morvich, maar van hieruit is het slechts een korte wandeling naar de Kintail lodge pub!
tea

07 augustus 2006

undalain
Voor de laatste hele dag hier nog een mooie lokale wandeling vanuit Shiel Bridge: doorheen Glen Undalain, en dan omhoog naar de pas bij het meertje Loch Coire nan Cragachan, terug naar beneden en omhoog door de bossen, en dan nog enkele kilometers langs de weg tot aan de jeugdherberg van Ratagan. Een mooie afsluiting van een week in dit prachtig gebied, en de gelegenheid om alles in orde te stellen voor de terugreis, via Fort William terug naar Newcastle, en net op tijd terug in Brussel vòòr de veiligheidsproblemen op de Britse luchthavens! Ik zie al uit naar volgend jaar!

duich

 

Terug

© LHOON 2006